Thuisbrouwen: voor de hobbybrouwer die graag zelf bier maakt
Thuis je eigen bier brouwen, het is waarschijnlijk minder moeilijk dan je denkt. Anno 2016 zijn er naar schatting 12.000 hobbybrouwers in Nederland. Met enkele eenvoudige hulpmiddelen kun je in je eigen keuken bier maken. Word je gegrepen door het zelf brouwen van bier, dan kun je je eigen brouwinstallatie uitbreiden tot bijna professionele proporties. En misschien maak je de overstap ooit nog een keer! Veel Nederlandse brouwerijen zijn opgericht door voormalige thuisbrouwers.
Thuisbrouwen kan op bijna elke schaal
Van een kant-en-klaar zelfbrouwpakket in de winkel tot een zelfgebouwde, bijna professionele installatie, zelf je eigen bier brouwen kan op alle niveaus en met allerlei hoeveelheden. Dat maakt deze hobby zo leuk. Het is makkelijk om te starten en als je er plezier in hebt, kun je heel ver gaan. Van het nabrouwen van een bestaand recept tot het maken van je eigen recepten. Van het kopen van kant-en-klare korrelgist tot het opkweken van je eigen gist. Je kunt eindeloos experimenteren en sommige thuisbrouwers komen dichtbij professionele perfectie.
Speciaalbier zit in de lift
Nederland is weer een echt bierland geworden. Sinds 2010 groeit het aantal Nederlandse brouwerijen explosief. Nederland telt inmiddels 422 brouwerijen (cijfer: juni 2016). Er is een sterke wisselwerking tussen het aantal nieuwe brouwerijen en de sterke groei van het aantal hobbybrouwers. Veel professionele brouwers zijn thuis in hun eigen keuken begonnen met het maken van bier. Thuisbrouwers experimenteren graag. Ze proberen nieuwe technieken, recepten en ingrediënten uit. Dat heeft een groot effect gehad op de enorme diversiteit in het speciaalbier. Of het nou om een IPA, een saison of een op eikenhout gerijpte stout gaat, nieuwe biertypen in Nederland komen grotendeels voort uit de experimenteerdrift van hobbybrouwers en nieuwe brouwerijen.
Zelf bier brouwen: op de schouders van reuzen
Het voordeel van anno 2016 beginnen met thuis bier brouwen is dat het nu veel makkelijker kan dan vroeger. De eerste hobbybrouwers in de jaren '80 moesten nog echt pionieren. Er was weinig kennis, er was geen internet om kennis uit te wisselen en het was lastig om aan apparatuur en grondstoffen te komen. De huidige beginnende thuisbrouwer profiteert van alle kennis en ervaring die hobbybrouwers inmiddels hebben opgedaan. Bovendien zijn er meerdere winkels en webwinkels die volledig gespecialiseerd zijn in het leveren van brouwspullen en de belangrijkste ingrediënten van bier: gerstemout, hop en gist.
Aan de slag dus! Niets smaakt lekkerder dan zelfgebrouwen bier!