Lonica » Specials » Camino de santiago

De beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela

De beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela De eeuwenoude weg naar Santiago de Compostela heeft in de 21e eeuw een hernieuwde aantrekkingskracht op mensen. Het lopen van deze pelgrimstocht heeft niet meer dezelfde betekenis als een bedevaart in de Middeleeuwen. En toch is het veel meer dan een lange wandelroute. Wat is de Camino de Santiago? Wat kun je verwachten onderweg? Hoeveel mensen lopen deze pelgrimstocht? En hoe komt het toch dat zoveel mensen de Camino de Santiago een speciale ervaring vinden?

Eeuwenoude pelgrimsroute

De Camino de Santiago ontstond halverwege de Middeleeuwen, dankzij een legende over een herder die een ster aan de hemel zag die hem naar het graf van de heilige Jakobus bracht (Santiago in het Spaans). Tussen de 11e en de 13e eeuw maakte een groot aantal pelgrims de bedevaart naar Santiago de Compostela. Overal langs de belangrijkste aanlooproute ontstonden herbergen, kapellen en hospitalen voor pelgrims. Na de Middeleeuwen raakte de route in verval. Het was door de pest, oorlogen en rovers op de route steeds gevaarlijker geworden onderweg.

Camino de Santiago herontdekt

Eeuwenlang ontving Santiago de Compostela vrijwel geen pelgrims meer. Pas na de dood van de Spaanse dictator Franco in 1975 ontstond er voorzichtige nieuwe belangstelling. De eerste jaren ging het om pioniers, die moesten zoeken naar het juiste pad en moeite hadden om onderweg onderdak en eten te vinden. Langzaam liep hun aantal op. In 1985 waren er 690 pelgrims. Tien jaar later bereikten 19.821 pelgrims Santiago. In de 21 eeuw steeg dat aantal explosief. Van 55.004 in 2000 naar 262.459 in 2015.

Camino Francés

Als mensen het hebben over de pelgrimsroute naar Santiago, bedoelen ze meestal de Camino Francés. Dit is veruit de bekendste en drukste route: in 2015 had 66% van mensen die in Santiago de Compostela aankwamen deze route gelopen. De Camino Francés begint aan de Franse kant van de Pyreneeën, in St Jean Pied de Port. Hij is ongeveer 800 kilometer lang en voert langs bekende steden als Pamplona, Burgos en León.

Andere pelgrimsroutes

Er zijn veel andere routes die naar Santiago de Compostela leiden. In Spanje zijn dat bijvoorbeeld de Camino del Norte, die langs de Spaanse kust loopt en de Via de la Plata, die van Sevilla naar Santiago gaat. Maar omdat de Middeleeuwse pelgrim gewoon vanuit huis vertrok (én weer terugliep naar huis), zijn er ook in veel andere Europese landen routes die aansluiten op een van de Spaanse pelgrimswegen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Chemin du Puy in Frankrijk. Deze route loopt van Le Puy en Velay in het zuidoosten van Frankrijk naar St Jean Pied de Port.

Speciale ervaring

Hoewel de meeste hedendaagse pelgrims niet meer katholiek zijn, trekt de Camino nog steeds mensen met levensvragen. Mensen die een geliefde hebben verloren, die op een kruispunt staan in in hun leven, die willen ontsnappen aan de dagelijkse stress. Velen vinden op de weg naar Santiago de rust of het inzicht waar ze naar op zoek waren. Bijna iedereen ervaart de Camino de Santiago als bijzonder. Dat komt niet in de laatste plaats door alle ontmoetingen met andere pelgrims. Het is een ervaring die je de rest van je leven bij blijft.
Via de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago

Via de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago

De Via de la Plata (ook wel de Zilverroute genoemd) is een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Hij is minder bekend dan de Camino Francés, de drukke route vanaf de Pyreneeën. De Via de…
Camino de Santiago: wat maakt deze pelgrimsroute bijzonder?

Camino de Santiago: wat maakt deze pelgrimsroute bijzonder?

De Camino de Santiago is de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Veel mensen die deze route hebben gelopen noemen het een speciale gebeurtenis in hun leven. Soms zelfs een bepalende gebeurtenis.…
Camino de Santiago: wat kun je verwachten?

Camino de Santiago: wat kun je verwachten?

Niet eerder sinds de Middeleeuwen was de Camino de Santiago zo populair als in de 21e eeuw. In het jaar 2015 kwamen 262.459 pelgrims in Santiago de Compostela aan. Toch is het misschien moeilijk om je…
Camino de Santiago: het verschil met een wandeltocht (GR)

Camino de Santiago: het verschil met een wandeltocht (GR)

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen wandelen en pelgrimeren? Waarin verschilt een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela van een paar weken hiken in de natuur of het lopen van een GR (lange-af…
Gepubliceerd door Lonica op 10-08-2016, laatst gewijzigd op 08-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Donations Are Appreciated, Pixabay
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/historisch/santiago-de-compostella-als-bedevaartsoord/ (geraadpleegd op 09/08/2016)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Camino_de_Santiago (geraadpleegd op 09/08/2016)