Lonica » Specials » Artis

De Amsterdamse dierentuin

De Amsterdamse dierentuin Artis werd opgericht in 1838 en is de oudste dierentuin van Nederland. De dierentuin ligt in het centrum van Amsterdam en is 365 dagen per jaar geopend. Voluit heet de dierentuin Natura Artis Magistra: de natuur is de leermeesteres van de kunst. Artis is meer dan een dierentuin en herbergt ook veel bijzondere planten, bomen en monumenten. In Artis vind je bovendien een planetarium. Met je entreekaart kun je gratis naar de voorstellingen over de sterren en het heelal. Naast Artis ligt Micropia, de enige 'dierentuin' ter wereld die gewijd is aan de onzichtbare wereld van micro-organismen.

Oudste dierentuin van Nederland

Artis is door zijn lange historie en zijn ligging middenin Amsterdam een bijzondere dierentuin. Er zijn veel monumentale gebouwen met veelal een bijzondere geschiedenis. In de dierentuin kun je goed zien hoe er door de jaren heen over het houden van dieren werd gedacht. Het aquarium dat in 1882 werd geopend, werd in die tijd een 'achtste wereldwonder' genoemd, waar men in de hele wereld jaloers op was. Een icoon uit de Artisgeschiedenis werd in 2015 gesloopt: de roofdierengalerij. De sloop staat symbool voor hoe we nu over dierentuinen denken: dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving laten leven. Daarom heeft Artis anno 2017 nog 'maar' 900 diersoorten, terwijl dat er vroeger 1600 waren.

Openingstijden en toegangsprijzen

Artis is 365 dagen per jaar geopend. De dieren moeten immers elke dag verzorgd worden. De openingstijden van 2017 zijn als volgt:
  • november - februari: 9.00 - 17.00 uur
  • maart - oktober: 9.00 - 18.00 uur

De enige uitzonderingen zijn oudjaarsdag (9.00 - 16.00 uur) en nieuwjaarsdag (10.00 - 17.00 uur).

Toegangsprijzen 2017

Van de toegangsprijzen betaalt Artis het dagelijkse reilen en zeilen van de dierentuin: de verzorging van de dieren, het onderhoud van de verblijven en de kosten van het personeel.
  • Normaal (vanaf 10 jaar): 21,50 / 20,50 (online)
  • Kinderen 3-9 jaar: 18,00 / 17,00 (online)
  • 0-2 jaar: gratis

Studenten van Amsterdamse onderwijsinstellingen kunnen voor 3,00 naar binnen. Voor scholen gelden aparte tarieven. Je kunt ook een jaarlidmaatschap bestellen.

Bereikbaarheid

Artis is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Tram 9 en tram 14 stoppen om de hoek (halte Plantage Kerklaan). Artis beschikt over een eigen parkeerterrein. Een dagkaart kost 9,00. Let op: op drukkere dagen staat het parkeerterrein meestal al vanaf het eind van de ochtend vol. Het terrein is kleiner geworden vanwege de uitbreiding van het olifantenverblijf. Artis spaart al lang voor een (dure) ondergrondse parkeergarage.
Artis - geschiedenis van de oudste dierentuin van Nederland

Artis - geschiedenis van de oudste dierentuin van Nederland

Dierentuin Artis werd opgericht op 1 mei 1838 en is daarmee een van de oudste dierentuinen van Europa en de alleroudste van Nederland. Voluit heette de Amsterdamse dierentuin toen Zoölogisch Genootsch…
Artis - katachtigen in de Amsterdamse dierentuin

Artis - katachtigen in de Amsterdamse dierentuin

Roofdieren spreken tot de verbeelding. Dierentuin Artis in Amsterdam heeft altijd katachtigen in haar collectie gehad. Al in 1839 arriveerde de eerste jaguar. Lange tijd leefden een flink aantal katac…
Gepubliceerd door Lonica op 02-01-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties