Lonica » Specials » Zelf bier brouwen
Spanje, pelgrimstochten, Amsterdam, speciaalbier en meer

Thuisbrouwen: voor de hobbybrouwer die graag zelf bier maakt

Thuisbrouwen: voor de hobbybrouwer die graag zelf bier maakt Thuis je eigen bier brouwen, het is waarschijnlijk minder moeilijk dan je denkt. Anno 2016 zijn er naar schatting 12.000 hobbybrouwers in Nederland. Met enkele eenvoudige hulpmiddelen kun je in je eigen keuken bier maken. Word je gegrepen door het zelf brouwen van bier, dan kun je je eigen brouwinstallatie uitbreiden tot bijna professionele proporties. En misschien maak je de overstap ooit nog een keer! Veel Nederlandse brouwerijen zijn opgericht door voormalige thuisbrouwers.

Thuisbrouwen kan op bijna elke schaal

Van een kant-en-klaar zelfbrouwpakket in de winkel tot een zelfgebouwde, bijna professionele installatie, zelf je eigen bier brouwen kan op alle niveaus en met allerlei hoeveelheden. Dat maakt deze hobby zo leuk. Het is makkelijk om te starten en als je er plezier in hebt, kun je heel ver gaan. Van het nabrouwen van een bestaand recept tot het maken van je eigen recepten. Van het kopen van kant-en-klare korrelgist tot het opkweken van je eigen gist. Je kunt eindeloos experimenteren en sommige thuisbrouwers komen dichtbij professionele perfectie.

Speciaalbier zit in de lift

Nederland is weer een echt bierland geworden. Sinds 2010 groeit het aantal Nederlandse brouwerijen explosief. Nederland telt inmiddels 422 brouwerijen (cijfer: juni 2016). Er is een sterke wisselwerking tussen het aantal nieuwe brouwerijen en de sterke groei van het aantal hobbybrouwers. Veel professionele brouwers zijn thuis in hun eigen keuken begonnen met het maken van bier. Thuisbrouwers experimenteren graag. Ze proberen nieuwe technieken, recepten en ingrediënten uit. Dat heeft een groot effect gehad op de enorme diversiteit in het speciaalbier. Of het nou om een IPA, een saison of een op eikenhout gerijpte stout gaat, nieuwe biertypen in Nederland komen grotendeels voort uit de experimenteerdrift van hobbybrouwers en nieuwe brouwerijen.

Zelf bier brouwen: op de schouders van reuzen

Het voordeel van anno 2016 beginnen met thuis bier brouwen is dat het nu veel makkelijker kan dan vroeger. De eerste hobbybrouwers in de jaren '80 moesten nog echt pionieren. Er was weinig kennis, er was geen internet om kennis uit te wisselen en het was lastig om aan apparatuur en grondstoffen te komen. De huidige beginnende thuisbrouwer profiteert van alle kennis en ervaring die hobbybrouwers inmiddels hebben opgedaan. Bovendien zijn er meerdere winkels en webwinkels die volledig gespecialiseerd zijn in het leveren van brouwspullen en de belangrijkste ingrediënten van bier: gerstemout, hop en gist.

Aan de slag dus! Niets smaakt lekkerder dan zelfgebrouwen bier!
Wedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwers

Wedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwers

Brouw je thuis je eigen bier en wil je je weleens meten met andere hobbybrouwers? Of ben je nieuwsgierig hoe goed je het brouwen onder de knie hebt en wil je je brouwsels laten testen door een echte b…
Hobbybrouwen: zeven tips voor de beginnende bierbrouwer

Hobbybrouwen: zeven tips voor de beginnende bierbrouwer

Er zijn anno 2016 naar schatting 12.000 hobbybrouwers in Nederland. Wist je dat je eigen bier brouwen helemaal niet zo moeilijk is? Je kunt bier gewoon in je eigen keuken maken! Dat kan met profession…
Brew in a Bag-methode (BIAB): thuis bierbrouwen in een zak

Brew in a Bag-methode (BIAB): thuis bierbrouwen in een zak

Wil je beginnen met zelf thuis bierbrouwen, maar niet meteen een uitgebreide en dure brouwinstallatie aanschaffen? Volgens de zogenaamde BIAB-methode (brew in a bag) kun je brouwen met weinig middelen…
Zelf bier brouwen, hoe maak je je eigen recept?

Zelf bier brouwen, hoe maak je je eigen recept?

Het is de droom van veel bierliefhebbers: een eigen bier maken. En dan niet alleen zelf in de brouwketel roeren, maar ook echt met een eigen bierrecept werken. Zo kun een uniek bier brouwen, helemaal…
Verander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)

Verander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)

Dit boek wordt gezien als het Nederlandstalige standaardwerk voor de hobbybrouwer. In Verander Water in Bier neemt Adrie Otte de beginnende thuisbrouwer stap voor stap mee in het brouwproces. Tegelijk…
Gepubliceerd door Lonica op 22-08-2016, laatst gewijzigd op 14-09-2016. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.distrifood.nl/assortiment/nieuws/2016/6/aantal-nederlandse-brouwerijen-groeit-razendsnel-10197891 (geraadpleegd op 21/08/2016)
Schrijf mee!